האם הכתם הפלילי ידהה ?

דרוג:

לדברי המציעים מטרת הצעת החוק היא " כדי להקל על השתלבותם של חיילים משוחררים בחיים האזרחיים מוצע לאפשר להם, אם שירתו שירות תקין בן 18 חודשים לפחות, לקבל המלצה מהצבא שתועבר במסגרת בקשתם לנשיא המדינה לקיצור תקופת ההתיישנות או המחיקה של עבירות שבצעו בטרם גויסו לצבא.
נוהל כזה קיים כיום בפקודות הצבא (הוראת קבע אכ"א 33/03/05 – נוהל המלצת צה"ל למתן חנינה לבעלי עבר פלילי), אולם, אין הדבר מוסדר בחקיקה ראשית. הצעת החוק מעגנת בחוק את הנעשה כיום בנושא הזה והופכת את ההסדר הקיים, מהסדר של רצון טוב, להסדר חקיקתי שניתן לשינוי רק על ידי הרשות המחוקקת. נוסף על כך, מטילה הצעת החוק חובה על הצבא להביא את דבר ההסדר לידיעת החיילים כבר ביום הגיוס. אין צורך לומר כי ידיעה על האפשרות למרק את עברם תעודד את המוטיבציה לשירות תקין של מי שמעדו בטרם התגייסו לצבא"
לדברי עו"ד דנה נוף, סא"ל במילואים,  העוסקת בדיני צבא, התיקון הוא חובה מוסרית, שכן, כיום , כאשרשני חברים בני 19, האחד חייל וחברו האזרח נתפסים מעשנים גראס יחדיו, הביטוי "לתפוס ראש" מקבל משמעות חדשה - החייל תופס את ראשו ביאוש בעוד שחברו האזרח מחייך כל הדרך לג'ויינט הבא.  כנגד האזרח, לפי הנחיות היועץ המשפט לממשלה, לא יוגש כתב אישום ואם יוגש, קרוב לוודאי שיסתיים ללא הרשעה. אך אצל החייל מדובר במלחמת הישרדות אמיתית. כתב אישום יוגש נגדו בבית דין צבאי ויגרור אחריו רישום פלילי , החייל אף עלול לעמוד בפני ועדת סמים שבסמכותה לשחררו מצה"ל מסיבות של "התנהגות רעה וחמורה" על רקע עישון סמים.
עו"ד נוף מוסיפה, כיום חייל שהורשע לא יוכל להיות: סוכן ביטוח, אדריכל, מתווך מקרקעין, קבלן, נהג אוטובוס או מונית, מורה לנהיגה, יועץ השקעות, כבאי, דירקטור בחברה ציבורית, חבר מועצה,  עובד מדינה – ועוד...  וזה לא הכל: גם החזקת רישיון להשטת סירה - הופך לחלום רחוק כמו הוצאת רישיון לאקדח, כך גם קבלת היתר עבודה או אזרחות במדינה זרה וגם זו רשימה בלתי ממצה של הקשיים הצפויים לו כתוצאה מההרשעה. לפיכך וכמי שמכירה את הנפגעים מהחקיקה כיום מברכת עו"ד נוף על הצעת החוק והיא מאמינה כי ההצעה תעבור במהרה ותסדיר את הנושא .
 
 

© כל הזכויות שמורות למערכת פרסום הודעות יחסי ציבור בניית אתרים ע"י בניית אתרים